Kontrola temperatury w dostawie świeżych ryb, w trakcie dystrybucji zdrowej żywności czy dostarczenie systemów dla branży transportowej – w tych obszarach włoskie firmy mogą liczyć na wsparcie polskiej technologii.
Zabezpieczenie łańcucha zimna to dla wielu branż klucz do sprawnego funkcjonowania. W gastronomii, przetwórstwie, handlu, transporcie czy medycynie bieżąca kontrola temperatury pozwala na utrzymanie towarów we właściwych, często ściśle określonych przez przepisy warunkach. Co więcej, produkty te wymagają nie tylko odpowiedniej temperatury w momencie przechowywania, ale przede wszystkim bieżącej kontroli nad jej utrzymaniem, co stanowi szczególne wyzwanie w przypadku działalności na większą skalę. Systemowy sposób na kontrolę temperatury znalazła polska firma Blulog, która wdrożyła swój patent specjalnych rejestratorów w firmach i instytucjach z 78 miast na świecie. Jednym z europejskich krajów, gdzie Blulog może pochwalić się owocną współpracą są Włochy, dzięki partnerstwu z Just Italy.
Technologia – jak to działa?
Wdrożenie systemowego rozwiązania monitoringu temperatury jest korzystne z uwagi na oszczędność czasu, który musieli przeznaczyć pracownicy na wykonywanie ręcznych pomiarów, ale też pewność co do precyzji oraz kontroli w trakcie całego okresu przechowywania lub transportu. W przypadku różnych branż pozwala to uchronić odbiorców końcowych przed przykrymi konsekwencjami, najczęściej zdrowotnymi.
Sercem konceptu Bluloga są rejestratory wielkości karty kredytowej, które wykorzystują technologię machine to machine, czyli komunikację pomiędzy urządzeniami.
– Pomiar odbywa się bezprzewodowo, w czasie rzeczywistym, a na ewentualne odstępstwa można od razu zareagować po otrzymaniu alertu – mówi Jérémy Laurens, CEO w firmie Blulog. W zależności od potrzeb do wyboru są dwa rodzaje technologii – NFC (szybki, krótkozasięgowy przesył danych) oraz RF (radiowy przesył danych).
– We Włoszech kilka wiodących firm korzysta z technologii RFID i bezprzewodowych rejestratorów danych po to by przenieść swój biznes do technologii 4.0 i cieszymy się, że jesteśmy partnerem Blulog tych zmianach – mówi Fabio Coscarella, CEO w Just Italy Srl.
Transport ryb
Polska technologia sprawdza się we Włoszech w kilku sektorach dzięki pośrednictwu Just Italy, firmie zajmującej się wdrażaniem nowoczesnych technologii (chipów, czujników, rejestratorów). Jednym z nich jest transport oraz przechowywanie ryb i owoców morza przez sieć Eurofish. Temperatura odgrywa kluczową rolę w procesie dystrybucji towaru. Od połowu przez proces pakowania aż do obróbki przez konsumenta powinna być ona utrzymywana w przedziale od 0 do 4°C. Przekroczenie jej sprzyja rozwojowi mikrobów i stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia spożywającego.
W trakcie transportu system Blulog jest zsynchronizowany z urządzeniami TomTom, co dodatkowo usprawnia bieżącą pracę.
Produkty rybne w pięciu krajach
Efektywna współpraca pozwala zabezpieczyć łańcuch dostaw w codziennej pracy Delicius, przedsiębiorstwa dostarczającego produkty rybne w pięciu krajach basenu Morza Śródziemnego. Sekretem firmy z siedzibą w Parmie jest produkcja i odpowiednie przetworzenie sardeli. Bezpośrednio po połowie ryby umieszcza się w dużych drewnianych beczkach, pokrytych warstwami soli. Po miesiącach solone sardele są starannie konfekcjonowane, pakowane ręcznie i wysyłane.
– Wszystkie fazy przetwarzania są ściśle monitorowane przez wysoko wykwalifikowany personel wspierany nowoczesnymi technologiami, które dostarczamy wraz z Blulog. Dzięki powiadomieniom SMS i e-mail oraz spersonalizowanemu systemowi przedstawiciele firmy Delicius wiedzą natychmiast o anomaliach, które mogą wpłynąć na jakość ich produktów – mówi przedstawiciel Just Italy.
Dla dobra zwierząt
Utrzymanie właściwej temperatury jest istotne także w przechowywaniu i transporcie specjalistycznych produktów w branży zoologicznej. Wiedzą o tym właściciele Mondo Animale, którzy od 20 lat prowadzą sklep z artykułami dla zwierząt, zapewniając im kompleksową opiekę dzięki akcesoriom, specjalnym ściółkom, roślinom do akwariów lub terrariów, aż po różnego rodzaju karmy. Odpowiednie warunki (temperatura i wilgotność) zapewniają, że otoczenie zwierząt i produktów, które konsumują, będzie korzystne dla ich zdrowia i dobrego samopoczucia.